22.10.2024
מה ההבדל בין יפוי כח מתמשך לצוואה?
יפוי כח מתמשך וצוואה הם שני מסמכים משפטיים שונים, כל אחד מהם משמש למטרות שונות.
יפוי כח מתמשך מתמקד בהוראות שנותן אדם למצב שהוא חלילה יאבד בכשירותו הקוגנוטיבית והוא רלוונטי כל עוד הוא חי, בעוד שהצוואה מתמקדת בהוראות של אדם לאחר מותו בשאלה מה לעשות ברכושו.
למה אני צריך לערוך צוואה?
אם אדם לא ערך צוואה, רכושו יחולק לפי דיני הירושה, מה שעלול להוביל לסכסוכים משפחתיים ולתהליך משפטי ממושך. לכן, מומלץ לערוך צוואה כדי לקבוע את רצונותיך ולמנוע בעיות בעתיד.
לצוואה יתרונות רבים ובניהם:
- שליטה על חלוקת רכוש:הצוואה מאפשרת לך לקבוע מראש למי וכיצד יחולק רכושך לאחר מותך כאשר אתה זה מחליט כיצד יחולק רכושך.
- מניעת סכסוכים משפחתיים: צוואה ברורה יכולה למנוע אי הבנות וסכסוכים בין בני משפחה ואחרים לאחר המוות.
- נימה אישית: בצוואה יש ביכולתך לפנות אישית אל יורשייך וכן לבטא את מאוויך ומשאלותיך לגבי בני משפחתך וכן לתת הנחיות להתנהלות במצבים שונים.
- הגנה על בני משפחה: אם יש לך ילדים או בני משפחה קטינים/חסרי ישע, צוואה יכולה להבטיח שהם יקבלו את התמיכה והמשאבים המגיעים להם. בנוסף, ניתן לרשום בצוואה הוראות מפורשות למנגנון טיפול בקטין /בחסר ישע.
- מינוי מנהל עיזבון: ניתן למנות אדם ספציפי שידאג לניהול העזבון שלך, מה שיכול להקל על המשפחה.
- שקט נפשי: עריכת צוואה מעניקה שקט נפשי לך ולבני משפחתך, בכך שאתה יודע שעניינך מסודרים בדיוק בהתאם לרצונך.
מה יקרה לאחר מותי אם לא אערוך צוואה מבעוד מועד?
אם לא ערכת צוואה מבעוד מועד המשמעות היא שעזבונך יחולק בהתאם לחוק הירושה ולאו דווקא בהתאם לרצונך.
אם אחד מבני הזוג נפטר ולא הכין צוואה לבן/בת זוגו ולילדיו מה הדין?
במקרה כזה היורשים יורשים בהתאם לחוק הירושה. היורשים הינם בן/בת הזוג וילדיו של הנפטר.
מצב זה עלול לעורר קשיים שכן בן/בת הזוג יורש את עזבון בן/בת הזוג ביחד עם הילדים. כל עוד ילדיו קטינים בן/בת הזוג יאלץ לבקש מביהמ"ש אישור על פעולות כספיות וכן פעולות במקרקעין. באם הילדים בגירים אזי בן/בת הזוג לא יוכל לבצע שום פעולה בעיזבון ללא אישורם.
מהי צוואה הדדית?
צוואה הדדית הינה מסמך או 2 מסמכים בנוסח זהה ומותאם לאדם המצווה. בצוואה ההדדית בני הזוג מצווים כי במידה ואחד מהם ילך לבית עולמו לפני עורך הצוואה אזי עזבונו יעבור בשלב הראשון אל בן/בת הזוג שנותר בחייו.
הצוואה ההדדית, כשמה כן היא, מחייבת את 2 בני הזוג ויוצרת מנגנון של יורש אחר יורש קרי, כאשר אחד מבני הזוג הולך לעולמו יורש אותו בן/בת הזוג הנותר בחיים ורק לאחר ששני בני הזוג הולכים לבית עולמם יורשים אותם היורשים האחרים לרוב הילדים).
הצוואה ההדדית מגנה על בן הזוג שנותר בחיים ומבטיחה כי כל עוד הוא חי, כל רכושו ורכוש בן זוגו יהיה בבעלותו בלבד. כך למשל מוודאים שבן הזוג הנותר בחיים יכול לפעול באופן עצמאי בכל נכסיו, ללא קבלת אישור מהיורשים האחרים.
מה יכול לקרות במידה ולא ערכתם צוואה הדדית?
במידה ולא ערכתם צוואה הדדית יתכן מצב שבו הילדים/יורשים אחרים ירשו את מחצית מרכושו מרכושו של בן הזוג שהלך לעולמו ואז עלול להיווצר מצב שבו הם ידרשו את חלקם והדבר עלול להוביל אף לפינוי ההורה שנותר בחיים מדירתו שלו לצורך מכירתה וחלוקת הכסף.
בנוסף, במידה ואין צוואה הדדית יכול להיות מצב שבו בן הזוג שנותר בחיים ניהל מערכת יחסים ולאחר לכתו לבית עולמו בן/בת הזוג החדשה יטענו לזכויות מעזבונו.
מה ההבדל בין צוואה לצוואה הדדית?
צוואה היא מסמך משפטי שבו אדם (המצווה) קובע מה יקרה רכושו לאחר מותו. צוואה יכולה לכלול הוראות לגבי חלוקת נכסים, מינוי מנהלי עזבון ועוד. כל אדם יכול לערוך צוואה עצמאית, ואין צורך במעורבות של צד שלישי, אם כי מומלץ לערוך אותה בליווי משפטי.
לעומת זאת, צוואה הדדית היא צוואה המופקת על ידי שני בני זוג, שבהם כל אחד מצווה את רכושו לזולתו במקרה של פטירה. צוואות אלו נכתבות בדרך כלל במקביל ומבטאות רצון משותף להגן על טובת בני הזוג, במיוחד בנוגע לרכוש המשותף. בנוסף, צוואה הדדית כוללת בדרך כלל תנאים המונעים מבני הזוג לשנות את הצוואה ללא הסכמת השני.
בכך, ההבדל המרכזי בין שתי הצוואות טמון במטרתן ובצורתן: צוואה רגילה מיועדת לפרט אחד, בעוד צוואה הדדית נועדה לשקף את ההסכמות והכוונות של בני הזוג כאחד. חשוב להבין את המשמעות של כל סוג צוואה ולבחור בהתאם לצרכים האישיים והמשפחתיים.
מהו יפוי כח מתמשך?
יפוי כח מתמשך הוא כלי המאפשר להתמודד עם מקרים בהם אדם מאבד את היכולת והכושר לדאוג לענייניו בשל ארוע מוחי, מצב רפואי קשה, דמנציה ואלצהיימר.
המסמך נערך ומופקד אצל האפטרופוס הכללי בהיות האדם (הממנה) כשיר וצלול.
מדוע כדאי להכין יפוי כח מתמשך?
- לצערנו, כל אדם, בכל שלב בחייו, עלול להיקלע למצב-זמני או קבוע- של חוסר כשירות.
- ייתור פניה לביהמ"ש לצורך מינוי אפוטרופוס.
- באמצעות עריכת יפוי כח מתמשך השליטה נשארת בידי האדם שעורך את יפוי הכח בכך שניתנת לו האפשרות לתכנן מראשאת עתידו וליתן הוראות מדוייקות בכל הנוגע לשאלה מי ימונה כמיופה כוחו ובכל הנוגע למצבו הרפואי, ענייניו האישיים והרכושיים.
- החתימה על יפוי הכח מתבצעת ללא תשלום אגרה למדינה. יפוי הכח המתמשך מופקד אצל האפטרופוס הכללי.
- הפעלת יפוי הכח הינו תהליך פשוט ומיידי וללא כל עלות.
- מיופה הכח העתידי משוחרר מכל מחוייבות לדווח לאפטרופוס הכללי.
מהם יתרונות יפוי כח מתמשך?
- תכנון עתידי : ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם לקבוע מראש מי ינהל את ענייניו ולקבוע הנחיות מסוימות לגבי טיפול רפואי, ניהול רכושו וכל החלטה אחרת.
- מניעת תהליכים משפטיים מורכבים: .כאשר אין ייפוי כוח מתמשך, במקרה של חוסר מסוגלות, המשפחה עשויה להיתקל במורכבות של הליך משפטי למינוי אפוטרופוס שיכול להמשך זמן רב . ייפוי כוח מתמשך חוסך את הצורך בכך.
- שליטה על חייך: הממנה (עורך יפוי הכח) יכול להנחות את מיופה הכח כיצד לפעול במצבים שונים, מה שמקנה לו שליטה רבה יותר על עתידו.
- הקטנת מחלוקות משפחתיות: קביעה מראש מי יהיו יופה כוחך ובאילו עניינים יטפלו יכולה למנוע קונפליקטים משפחתיים פוטנציאליים סביבהשאלה מי יהיה זה ינהל את העניינים של הממנה , וכיצד יש לפעול בנושאים רכושיים, רפואיים ואישיים.
סבא שלי לא ערך יפוי כח מתמשך והוא עבר ארוע מוחי האם הוא יכול לערוך יפוי כח מתמשך כעת?
לצערי, אם סבא שלך עבר אירוע מוחי והיכולת הקוגנטיבית שלו נפגעה, הוא לא יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך. ייפוי כוח מתמשך מצריך שהמייפה יהיה כשיר משפטית בעת עריכתו.
במצב כזה, אם יש צורך במישהו שיפעל בשמו ויכנס "לנעליו", ניתן לשקול הליך של מינוי אפוטרופוס, שבו בית המשפט יקבע מי יהיה אחראי על ניהול העניינים שלו.
האם יפוי כח מתמשך עוסק רק בעניינים רכושיים?
לא, ייפוי כוח מתמשך אינו עוסק רק בעניינים רכושיים. מדובר במסמך משפטי רחב שיכול לכלול הנחיות לגבי מגוון נושאים כגון עניינים רפואיים: הממנה יכול לקבוע מי יוכל לקבל החלטות רפואיות בשמו, אם הוא לא יהיה מסוגל לעשות זאת בעצמו. ניתן לכלול גם הנחיות לגבי טיפולים רפואיים ספציפיים.
עניינים אישיים: הממנה יכול לקבוע מי וכיצד יתנהלו ענייניו האישיים: כגון: האם יהיה בבית אבות, האם תמונה מטפלת לדאוג לענייניו, כיצד יתבצע הטיפול השוטף בו וכיוצ"ב.
באיזה גיל מומלץ לערוך יפוי כח מתמשך?
לצערנו, כל אדם, בכל שלב בחייו, עלול להיקלע למצב-זמני או קבוע- של חוסר כשירות ולכן בכל גיל מומלץ לערוך יפוי כח מתמשך. יפוי כח מתמשך יופעל במקרה של אבדן כושר קוגנטיבי עקב תאונה/ ארוע מוחי/ דימנציה או כל ארוע רפואי אחר שיגרום לאיבוד הכושר הקוגנטיבי.
למה כדאי להתגרש בהליך של גישור ולא דרך בית משפט?
- שליטה ובחירה : בהליך גישור, בני הזוג שומרים על שליטה רבה יותר על התהליך וההחלטות. הם אלה שקובעים את התנאים וההסכמות בעצמם, בעוד שבבית המשפט ההחלטות מתקבלות על ידי השופט.
- חיסכון בזמן : הליך גישור בדרך כלל מהיר יותר מאשר הליך משפטי, שיכול להימשך חודשים או אפילו שנים. גישור מאפשר לסיים את ההליכים בזמן קצר יותר.
- הוזלת עלויות גישור נוטה להיות זול יותר מהליך בבית משפט, שכן יש פחות הוצאות משפטיות ושכר טרחת עורכי דין.
- פתרון גמיש ויצירתי בגישור ניתן למצוא פתרונות מותאמים אישית לצרכים של בני הזוג, במקום להיכנס למסגרת קשיחה של החלטות משפטיות.
- שיפור התקשורת בין הצדדים: גישור מקדם תקשורת טובה יותר בין הצדדים, מה שיכול להקל על ההבנות בעתיד, במיוחד אם יש ילדים המעורבים בתהליך.
- מניעת סכסוכים עתידיים: כשבני הזוג מגיעים להסכמות בהליך גישור, הסיכוי לעימותים וסכסוכים בעתיד קטן יותר.
- בני הזוג קובעים בעצמם את פסק דינם: בהליך גישור בני הזוג דנים בכל העניינים שרלוונטים למשפחתם הספציפית ,מגיעים להסכמות שמתגבשות לכדי הסכם משפטי מחייב שמקבל תוקף של פסק דין בערכאה משפטית.
מה כולל התהליך של הכנת יפוי כח מתמשך?
- השלב הראשון הוא לפנות לעורך דין שהוסמך במיוחד ע"י האפטרופוס הכללי, שכן ייפוי כוח מתמשך חייב להיעשות על ידי עורך דין.
- בפגישה, תוכל לדון עם עורך הדין על הצרכים שלך, רצונותיך ועניינים חשובים שברצונך לכלול בייפוי הכוח. זה יכול לכלול הנחיות רפואיות, ניהול רכוש וטיפול בעניינים אישיים.
- עורך הדין ינסח את ייפוי הכוח בהתאם להסכמות ולדרישותיך. הוא יוודא שהנוסח ברור, מדויק ועומד בדרישות החוק.
- לאחר ניסוח המסמך, תתבקש לחתום עליו בנוכחות עורך הדין, שיאשר את החתימה שלך. חשוב שתהיה כשיר משפטית בעת החתימה. לאחר מכן מיופה הכח שלך יחתמו מול עורך הדין ויאשרו את הסכמתם לשמש מיופי כוחך. עורך הדין יעביר את יפוי הכח המתמשך לאישור האפטרופוס הכללי שיאשר את המסמך ויפקידו במשרדיו.
אם הגעתי להסכם בהליך של גישור אצל עורך דין האם אצטרך בכל מקרה את אישור בית משפט?
כן, אם הגעת להסכם גישור אצל עורך דין, תצטרך להגיש את ההסכם לאישור בית המשפט כדי שיהיה לו תוקף משפטי. זהו הליך חשוב, במיוחד כאשר מעורבים ילדים או אם יש הסכמות שנוגעות לרכוש. בית המשפט יוודא שההסכם הוגן, שנעשה בתהליך מוסרי ושכל הצדדים מבינים את משמעותו.
אישור בית המשפט ייתן להסכם תוקף מחייב, כך שאם אחד הצדדים לא יקיים את ההסכם, ניתן יהיה לאכוף אותו באמצעות בית המשפט. כדאי להיעזר בעורך דין כדי לוודא שההליך מתנהל בצורה תקינה ושההסכם מגן על זכויותיך.
האם אני יכול לערוך יפוי כח מתמשך לבד וללא עורך דין?
לא ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך באופן עצמאי וללא עורך דין. על פי החוק, ייפוי כוח מתמשך חייב להיערך על ידי עורך דין מוסמך ע"י האפטרופוס הכללי , אשר יכול לוודא שהמסמך עומד בכל הדרישות החוקיות ושהממנה ומיופיי כוחו מבינים את משמעותו.
עורך הדין יוכל גם לעזור לך לנסח את ההנחיות בצורה מדויקת וברורה, ולוודא שהן משקפות את רצונך האמיתי. בנוסף, ייפוי כוח מתמשך צריך להיות מאושר ע"י האפטרופוס הכללי.
למה יפוי כוח מתמשך עדיף על פני תהליך של מינוי אפטרופוס?
- שליטה על חייך ועתידך – בייפוי כוח מתמשך, אתה קובע מי ינהל את ענייניך ומהן ההנחיות. במינוי אפוטרופוס, ההחלטה מי יהיה האפוטרופוס מתקבלת על ידי בית המשפט, ולעיתים מדובר באדם שאינו בהכרח האדם שהיית רוצה שייצג אותך.
- ייפוי כוח מתמשך מאפשר לך לקבוע מראש את רצונותיך והנחיותיך לגבי טיפול רפואי, ניהול רכוש ועוד. במינוי אפוטרופוס, לא תמיד ניתן להבטיח שהאפוטרופוס יפעל בהתאם לרצונותיך.
- מניעת הליכים משפטיים משפחתו של אדם שהכין יפוי כח מתמשך ואיבד מכשירותו לא תצטרך לפנות לביהמ"ש על מנת למנות לו אפטרופוס על מנת שביהמ"ש יחליט מי יהיה האפטרופוס. אלא תפעיל את יפוי כח באופן פשוט וללא עלות באמצעות האפטרופוס הכללי ללא שום צורך בביהמ"ש:
- התאמה אישית לרצון האדם: ייפוי כוח מתמשך יכול להיות מותאם אישית, כך שתוכל לקבוע את התנאים וההנחיות באופן שיתאים לצרכיך. במינוי אפוטרופוס, יש פחות גמישות והמערכת פועלת לפי כללים קבועים
- חסכון בזמן ובפרצדורה משפטית: מינוי אפטרופוס ע"י ביהמ"ש דורש דיווח תקופתי לאפטרופוס הכללי לעומת זאת ביפוי כח מתמשך אין צורך בדיווח..
מתי וכיצד מופעל יפוי כח מתמשך?
יפוי כח מתמשך מופעל כאשר אדם מאבד מכשירותו הקוגנטיבית ואינו מסוגל להחליט בכוחות עצמו החלטות.
החוק קובע כי יפוי הכח יופעל ע"י מיופיי הכח האמצעות חוות דעת מומחה שקובעת שהאדם "אינו מבין בדבר".
יחד עם זאת הממנה יכול להחליט כי יפוי הכח שלו יופעל בדרכים אחרות (למשל, יפוי הכח יופעל רק כאשר רופא המשפחה שמכיר אותו היטב יקבע זאת או מישהו שמכיר את האדם היטב. גם כאן באה לידי ביטוי היכולת של האדם לשלוט בעתידו ולהכתיב את התנאים בהם ינהולו ענייניו במידה וחלילה יאבד מכשירותו.
האם כאשר מופעל יפוי הכח הוא מופעל לצמיתות?
לא, ייפוי כוח מתמשך אינו בהכרח לצמיתות. ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף כאשר המייפה (האדם הממנה) לא מסוגל יותר לנהל את ענייניו, אך הוא יכול להפסיק לפעול בכל עת, כל עוד הוא כשיר לכך.
שינוי מצב רפואי- אם הממנה מחלים וחוזר להיות כשיר, הוא יכול לבטל את ייפוי הכוח ולחזור להפקידו אצל האפטרופוס הכללי למקרה שחלילה שוב יאבד מכשירותו.
הודעה על ביטול: הממנה יכול להודיע למיופה הכח ולאפטרופוס הכללי על רצונו לבטל את יפוי הכח בכל עת ובתנאי שהוא כשיר משפטית.
במידה והממנה אינו כשיר משפטית הוא גם יכול לבקש לבטל את יפוי הכח אלא אם כן הוא הוסיף ליפוי הכח שלו סעיף כובל שבו הוא מצווה כי גם אם יבקש לבטל את יפוי הכח, לא יאפשרו לו לעשות זאת.
תנאים שצויינו ביפוי הכח- הממנה יכול להוסיף להנחיות המקדימות ביפוי הכח שלו הוראות באיזה מצבים יפוי הכח יתבטל.
פטירה – יפוי הכח יתבטל 90 יום לאחר פטירתו של הממנה.
האם ניתן לתת הוראות שלא להאריך את חיי במקרה שאין סיכוי ממשי להבראה?
ניתן לבקש במסגרת יפוי הכח המתמשך שלא להאריך חיים ולא להשתמש באמצעים מלאכותיים להארכת החיים יחד עם זאת יפוי הכח המתמשך אינו תקף במסגרת חוק החולה הנוטה למות. כלומר, במקרה שאדם הוגדר כ"חולה הנוטה למות" ויאבד חלילה מכושרו הקוגנטיבי יפוי הכח הממשך לא יסייע לו שלא להאריך את חיין לשם כך, בעת עריכת יפוי הכח המתמשך מומלץ מאוד למלא יפוי כח רפואי במסגרת חוק החולה הנוטה למות. במסגרת יפוי כח זה ניתן לבקש שלא להאריך את חייו של האדם בשום אמצעי ולספק לו אך ורק טיפולים פליאטיביים.