22.10.2024
בעבר, במקרה שאדם איבד מצלילותו ולא היה כשיר לטפל בענייניו היה על קרוביו לפתוח הליך משפטי מסורבל ומייגע של מינוי אפוטרופוס המצריך את תגובת האפוטרופוס הכללי ושירותי הרווחה. יחד עם זאת, בשנת 2016 תוקן חוק הכשרות והאפוטרופסות כך שהוא מציע פתרון יעיל, גמיש ומהיר למצב שבו אדם אינו יכול עוד לדאוג לענייניו והוא זקוק לאיש אמון שיעשה זאת עבורו.
המדובר בייפוי כח מתמשך שהינו כלי אשר נכנס לתוקף בשנת 2017 והוא מאפשר לאדם להחליט מראש כיצד יראו חייו בכך שהאדם עצמו (המכונה "ממנה" ) קובע מי יהיה זה שיקבל עבורו את ההחלטות וידאג לענייניו ולטובתו בתחום הבריאותי/ האישי/ הרכושי באם חלילה יגיע למצב שבו ״ אינו מבין בדבר״ וזאת בשל מצב רפואי קשה הנגרם עקב מחלה קשה/ תאונה וכד' או בעיה קוגנטיבית עקב אירוע מוחי/ דימנציה, אלצהיימר וכיוצ"ב.
המדובר במסמך בעל חשיבות רבה בתחום זכויות האדם אשר משאיר בידי האדם את היכולת לשלוט בחייו ולקחת אחריות על גורלו וזאת באמצעות מינוי מיופה/ מיפויי כוח לניהול ענייניו וזאת ללא צורך באישור ביהמ״ש.
את מסמך ייפוי הכח המתמשך יכול לערוך כל אדם מלבד קטין או פסול דין בעודו צלול ובמסגרתו הוא ממנה אדם או מספר אנשים בו זמנית או אחד חלף האחר על מנת שיכנסו בנעליו ויהיו מיופה כוחו לעניין מסוים או לעניינים שונים בפן הרכושי ו/או הרפואי ו/או האישי.
- בהיבט הרכושי: ניתן למנות מיופה כח שיפעל מול הבנקים (חשבונות, תיקי השקעות, אשראי וכד'), בכספים, קרנות השתלמות, קופות גמל, קרנות פנסיה, חברות ביטוח, מקרקעין, שכירויות, העברת בעלות ברכב, קבלת מידע וכיוצ"ב.
- בהיבט הרפואי: ניתן למנות מיופה כח על מנת להחליט בכל עניין רפואי במסגרת חוק זכויות החולה לרבות טיפולים שינתנו, מניעת סבל, מניעת פעולות פולשניות, כריתת גפיים, הזנה מלאכותית, הנשמה, טיפולי דיאליזה, טיפולי כימותרפיה, אשפוזים, פעולות הדמיה ניתוחים וכיוצ"ב
- בהיבט האישי: ניתן למנות מיופה כח על מנת שיתנהל מול עובדים סוציאליים, החלטה באם להעסיק מטפל, התקנת מצלמות, רישום לפעולות בשעות הפנאי, דאגה לטיפוח וכיוצ"ב.
חשוב לדעת:
ניתן להפעיל יפוי כח מתמשך גם באופן זמני ולאו דווקא במצב קבוע.
לדוגמה: אדם כשיר וצלול חלה בקורונה / עבר ארוע מוחי/ תאונה קשה וכיוצ״ב והורדם כאשר הוא מחובר למכונת הנשמה במצב דברים זה, במידה ויש צורך לעשות עבור אותו אדם פעולות בבנק/לקבל החלטה רפואית/ פניה לחברת הביטוח וכיוצ"ב אזי במקרה שאין לאדם ייפוי כח מתמשך יצטרכו מקורביו לפנות לביהמ"ש בבקשה למינוי אפוטרופוס. (תהליך הכרוך באגרה, התערבות שרותי הרווחה והאפוטרופוס הכללי)
במידה והאדם ערך בטרם עת, בהיותו כשיר וצלול ייפוי כח מתמשך אשר הופקד אצל האפוטרופוס הכללי אזי מיופה הכח שבחר בייפוי הכח המתמשך יוכל להפעיל את ייפוי הכח במהירות וביעילות לקבל החלטות ולבצע פעולות עבורו. במידה ואותו אדם החלים וחזר לכשירות כל שנותר לעשות הוא להחזיר את ייפוי הכח המתמשך לסטטוס מופקד ואותו אדם חוזר להיות האחראי הבלעדי על חייו ולדאוג לענייניו.
עוד חשוב לדעת:
החתימה על ייפוי כוח מתמשך חייבת להיעשות לפני עורך דין שעבר הכשרה לעניין עריכת ייפוי כוח מתמשך, ושאין לו עניין אישי בייפוי הכוח. על ייפוי הכח חותמים הממנה (האדם אשר ערך את המסמך) וכן מיופי הכח שהממנה מינה.
לאחר עריכת ייפוי הכוח המתמשך וחתימתו, על עורך הדין להפקיד את ייפוי הכוח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי ולקבל עליו אישור הפקדה.
כניסתו של ייפוי הכוח המתמשך לתוקף תתקיים כאשר האדם שנתן את ייפוי הכוח המתמשך חדל להיות מסוגל להבין בדבר.
בייפוי כוח מתמשך הממנה בעצמו רשאי לקבוע הוראות כניסה לתוקף של ייפוי הכח המתמשך. כך למשל, יכול הממנה להחליט כי ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף ע"י חוות דעת של רופא המשפחה שלו / נוירולוג וכיוצ"ב או להחליט שכניסת ייפוי הכח לתוקף תהיה בהתאם לחוק (ע"פ חוות דעת מומחה לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות) כאשר התקיימו תנאי הכניסה לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך, על מיופה הכוח להודיע על כך לממנה ולאחר מכן לאפוטרופוס הכללי.
החל מהמועד שבו נכנס ייפוי הכוח המתמשך לתוקף הוא יעמוד בתוקפו עד לפקיעתו.
מסמכי הבעת רצון והנחיות מקדימות
מסמך הבעת רצון
מסמך המאפשר להורה של קטין או לאפטרופוס בפועל של אשל"א, אדם שמונה לו אפטרופוס, להביע את רצונו מי יהיה מחליפו כאשר הוא לא יוכל לשמש יותר כאפטרופוס. מסמך זה מאפשר לאפוטרופוס בפועל לדאוג לקטין או לאשל"א לעתיד לבוא ולציין מי ברצונו יהיה מחליפו. חשוב לציין כי מסמך זה , בניגוד למסמך יפוי כח מתמשך אשר מופעל ע"י מיופיי הכח ללא צורך בביהמ"ש, אינו חוסך את שלב מינוי האפטרופוס ע"י ביהמ"ש. יחד עם זאת, ביהמ"ש בבואו למנות אפטרופוס לרוב יכבד את רצון האפטרופוס הנוכחי אשר ערך את מסמך הבעת הרצון.
למי מומלץ לערוך מסמך הבעת רצון:
להורה יחיד לקטין אשר רוצה להבטיח את עתיד הקטין ולהביע את רצונו אודות זהות האפטרופוס וסמכויותיו במקרה וחלילה ההורה לא יוכל לשמש כאפטרופוס (למשל במקרה מוות או אי כשירות)…
לאדם המשמש כאפטרופוס לאשל"א אשר רוצה להבטיח את עתידו ולהביע את רצונו אודות זהות האפטרופוס וסמכויותיו במקרה שחלילה לא יוכל עוד לשמש כאפטרופוס (למשל במקרה מוות או אי כשירות).
לאדם המעוניין בפיקוח של ביהמ"ש.
מסמך הנחיות מקדימות
מסמך המאפשר לכל אדם בגיר להביע את רצונו כיצד יטופלו עניינין הרפואיים, האישיים והרכושיים במקרה שביהמ"ש יחליט בעתיד שהוא זקוק למינוי אפטרופוס. במסמך זה ניתן לבקש מי ימונה כאפטרופוס ואף ליתן הוראות כיצד על מיופה הכח שיתמנה ע"י ביהמ"ש לפעול. חשוב לציין כי מסמך זה , בניגוד למסמך יפוי כח מתמשך אשר מופעל ע"י מיופיי הכח ללא צורך בביהמ"ש, אינו חוסך את שלב מינוי האפטרופוס ע"י ביהמ"ש. יחד עם זאת, ביהמ"ש בבואו למנות אפטרופוס לרוב יכבד את רצון האפטרופוס הנוכחי אשר ערך את מסמך ההנחיות המקדימות.
למי מומלץ לערוך מסמך הנחיות מקדימות?
- המסמך מתאים לאדם שרוצה להשאיר הנחיות לאפוטרופוס אם ימונה לו בעתיד.
- המסמך מתאים לאדם שאין לו אדם מסויים שהוא רוצה למנות כמיופה כוחו (לדוגמא: אדם ערירי).
- המסמך מתאים לאדם שמעדיף את מעורבות בית המשפט שיבחן בזמן אמת את הצורך במינוי אפוטרופוס, את זהותו של האפטרופוס ואת סמכויותיו.