instagram facebook-call facebook-call facebook-call

צוואות

23.12.2024

מהי צוואה?

רצונו של אדם כבודו!

במידה ואדם הולך לעולמו ללא שערך צוואה בטרם מותו, צפוי כל עיזבונו להתחלק בהתאם לסדרי העדיפויות שקבע המחוקק במסגרת חוק הירושה. המחוקק קבע את סדר העדיפות של יורשי המנוח באופן שנראה לו הגיוני וצודק וזאת ללא פרספקטיבה אישית של כל אדם ואדם. עריכת צוואה מבטיחה כי עזבונו של אדם יחולק בהתאם לרצונו המלא ולא בהתאם לקבוע בחוק הירושה.

סוגי צוואות:

חוק הירושה קובע ארבע דרכים לעריכת צוואה:

צוואה בכתב יד

צוואה בכתב יד, חייבת להיות כתובה כולה, מראשיתה ועד סופה, בכתב ידו של המצווה, והיא אף חייבת לשאת תאריך וחתימה, אף הם בכתב ידו של המצווה). הבעייתיות הקיימת בעריכת צוואות מסוג זה הינה כי במקרה של מחלוקת בדבר כשרות הצוואה ואודות נסיבות עריכתה הרי שאין עדים היכולים להעיד כי אכן המצווה כתב וחתם על הצוואה וכי מדובר בצוואתו האחרונה של המנוח. בשל בעייתיות זו, דרישות החוק בנוגע לכתב ידו של המצווה הינן קפדניות עד מאוד.

צוואה בפני עדים

צוואה זו נעשית על ידי המצווה בנוכחות שני עדים, בני למעלה מ-18 שנה, אשר מצהירים כי אין להם כל אינטרס בצוואה וכי אינם זוכים בנתח כלשהו מהעזבון (נהנים). תפקיד העדים הוא להיות עדים כי הצוואה נערכה ע"י המצווה עצמו, מרצונו החופשי וכי המצווה הבין על מה חתם. עוד מוטלת על העדים האחריות לוודא כי זוהי צוואתו האחרונה.

צוואה זו צריכה לשאת תאריך וחתימת המצווה בכתב ידו. המצווה והעדים חותמים על הצוואה, בהצהירם כי נכחו במעמד החתימה . סוג זה של צוואה הינו הנפוץ ביותר והמומלץ ביותר. היתרון שבעריכת צוואה מסוג זה הינו כי במידה ותהיינה מחלוקות בדבר כשרות הצוואה (כגון: השפעה בלתי הוגנת, חוסר כשירות של המצווה וכיוצ"ב) הרי שאותם עדים יוכלו להעיד בפני ביהמ"ש על נסיבות חתימת הצוואה, על מצבו של המצווה בעת עריכת הצוואה. ולהעיד כי המצווה חתם בפניהם.

ר פטירת כל אחד מהם. והם עורכים אותה יחד (במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים). בצוואה הדדית הוראות הצוואה מסתמכות על ההוראות המקבילות בצוואה של בן הזוג השני.

צוואה בפני רשות/צוואה נוטריונית

צוואה זו נעשית בפני שופט, רשם, חבר בית דין דתי או בפני נוטריון ציוויו של המצווה מועלים על הכתב, והרשם או הנוטריון מציין כי המצווה הצהיר בפניו כי זהו רצונו וכי זוהי צוואתו. היתרון בעריכת צוואה בפני רשות, הוא כי אין צורך בעדים לצוואה וקיים קושי לסתור את הצוואה והלכה למעשה כל עוד אין בה פגם מבחינת צורה, חזקה עליה שהיא צוואת אמת .

צוואה בעל פה

צוואה בעל פה מותרת על פי חוק רק במקרים חריגים וקיצוניים, במקרה בו אדם הינו "שכיב מרע" היינו, על ערש דווי, או כאשר אדם נתון בנסיבות המעמידות אותו בפני המוות. במקרה כזה על המצווה לומר את צוואתו בפני שני עדים, אשר מחובתם, מיד בסמוך למועד שמיעת הצוואה, לערוך זיכרון דברים של פרטי הצוואה ונסיבות עריכתה ולהפקידה אצל הרשם לענייני ירושה. צוואה בעל פה בטלה בחלוף חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עריכתה באופן זה, והמצווה עודנו בחיים.

מי רשאי לערוך צוואה?

כל אדם מלבד קטין ופסול דין.

דוגמאות ומקרים שכיחים בהם מומלץ לערוך צוואה:

צוואה הדדית:

המדובר בצוואה ששני בני זוג הסכימו ביחס לשאלה מה יעשה בעיזבונם לאחר פטירת כל אחד מהם. והם עורכים אותה יחד (במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים). בצוואה הדדית הוראות הצוואה מסתמכות על ההוראות המקבילות בצוואה של בן הזוג השני.

רצון לחלוקה ספציפית של העיזבון:

חוק הירושה קובע מיהם יורשיו של אדם ומה סדרם, חשוב לזכור כי גם הוראות חוק הירושה אינם שיוויונים. כך לדוגמא, בת זוגו של המנוח או אשתו זוכה לבדה במחצית מעיזבון בן זוגה, וכל הילדים יחדיו זוכים במחצית השנייה. לעיתים אדם מעוניין לערוך צוואה לצורך חלוקה שנראית לו הגיונית וצודקת יותר של עזבונו.

רצון לניהול העזבון:

ריבוי נכסים או חשש למריבות בין היורשים: בצוואתכם תוכלו לקבוע אדם שיהיה מנהל העזבון והוא זה אשר ידאג לניהול עיזבונכם בהתאם לרצונכם והוראותיכם.

ידוע בציבור:

סעיף 10 לחוק הירושה קובע כי בן זוגו של המוריש זכאי לרשת אותו. החוק מגדיר מיהו בן זוג. אדם המוגדר לפי החוק כידוע בציבור זכאי לרשת את בן זוגו. לפיכך, יתכנו מצבים בהם המצווה ירצה להגדיר באופן ברור את בן זוגו כיורש או להיפך, יתכנו מצבים בהם אדם יורה שבן זוגו-הידוע בציבור לא ירש אותו.

אדם המצוי בהליכי גירושין:

מצווה המנהל הליכי גירושין אך טרם ניתן הגט, חשוף למצב שבו במידה וילך לעולמו תוך כדי הליך זה, יוריש את רכושו לבן זוגו שממנו מעוניין להתגרש.

הורשה על תנאי:

לעיתים אדם מעוניין להתנות את חלוקת הרכוש בהתקיימותו של תנאי מסוים. למשל, בעל שמוריש דירה לבנו או בתו, אך קובע בצוואה תנאי לפיו אסור למכור את הנכס כל עוד אלמנתו עודנה בחיים, או למשל אדם אשר קובע כי היורש יזכה ברכוש בתנאי שישלים עם אחיו וכיוצ"ב. תנאי נוסף שרווח לא מעט בצוואות, הוא כאשר יש למוריש ילדים קטנים או צעירים יחסית, והמוריש רוצה להוריש להם כסף או רכוש, אולם הוא מציין בצוואה כי הכסף או הרכוש יהיו זמינים להם רק בהגיעם לגיל מסוים.

אדם המצוי במשפחה בפרק ב', משפחות עם ילדים מזוגיות קודמת: לעיתים אדם הנמצא בפרק ב' רוצה להבטיח כי רכושו יחולק לילדיו הביולוגיים ולהפך- רוצה להבטיח כי עזבונו יחולק גם לילדיו שאינם ביולוגים במצב דברים זה יש לציין במפורש בצוואה את אופן חלוקת העזבון

מדוע חשוב לערוך צוואה אצל עורך דין?

מבחינת חוק הירושה, אין דרישה כי הצוואה תיחתם על ידי עורך דין, יחד עם זאת, כדי להימנע ממורכבויות, התנגדויות או חוסר וודאות מומלץ לערוך צוואה אצל עורך דין המתמחה בעריכת צוואות.

היערכות נכונה באמצעות היוועצות עם עו"ד אשר יסייע לכם לראות את הנולד, לקחת בחשבון את מכלול השיקולים, ניסוח נכון ומדויק של רצונכם שלא יהיה נתון לפרשנות, תמנע מכם סכנות של התנגדויות לצוואה בשל פגמים כאלו ואחרים, שיכולים להביא לכך שהצוואה תיפסל..

למשל, לא פעם אנשים טוענים כנגד צוואה, כי היא נערכה על ידי המוריש כאשר היה תחת השפעה בלתי הוגנת או כאשר לא היה צלול בדעתו בעת החתימה ולכן יש לפסול אותה. עורך דין מנוסה ידאג להבטיח כי אכן הצוואה נערכת בהתאם לרצונו של אדם ולהתרשם מכושרו ואף לדאוג לראיות שיצביעו על כשירות המוריש במועד הצוואה.

בנוסף, עורך דין המנוסה בעריכת צוואות, ימנע מחלוקות משפטיות הנובעות מטעויות ניסוח ופרשנויות בצוואה.